Kuinka monta kertaa päivässä kohtaat maailmanlopun?

Tummia puiden siluetteja vasten hämärtyvää taivasta.

Se, miten mielen tasolla reagoimme asioihin, vaikuttaa koko elimistöömme. Jos kohdatessamme vastoinkäymisen, haastavan tilanteen tai yllättävän takapakin suhtaudumme siihen kuin maailmanloppuun, käynnistyy elimistössämme voimakas stressireaktio.

Tämä on varmasti jossain määrin tuttua meille kaikille. Oli kyse sitten ongelmasta töissä tai yllättävästä vastoinkäymisestä. Kyseessä voi olla mikä tahansa tilanne, jonka tulkitsemme vakavaksi, uhkaavaksi ja vaaralliseksi. Tilanne, joka juuri sillä hetkellä tuntuu maailmanlopulta - ja siksi siihen on reagoitava voimakkaasti.

Stressireaktio saa aikaan monia muutoksia elimistön toiminnassa.

Sydän lyö nopeammin, verenpaine kohoaa, hengitys muuttuu pinnalliseksi sekä ruuansulatus ja immuunijärjestelmä heikkenevät hetkellisesti. Elimistö valmistautuu taistelemaan tai pakenemaan. Myös korkeammat kognitiiviset toiminnot heikkenevät, kuten tiedon vastaanottaminen ja muistaminen, oman toiminnan johtaminen sekä ongelmanratkaisu.

Jos näitä maailmanloppuja kohdataan hetkestä toiseen ja päivästä seuraavaan, on stressireaktio käynnissä käytännössä koko ajan. Energia suunnataan jatkuvaan valmiustilan ylläpitämiseen, mikä on elimistölle kuormittavaa. On sanomattakin selvää, ettei tämä ole hyvinvoinnin ja terveyden kannalta kestävää.

Kuinka usein kohtaamamme haasteet ovat todellisuudessa maailmanloppu?

Eivät kovin usein, eikö niin? Aiheutuuko tilanteesta voimakas stressireaktio vai ei, riippuu omasta tulkinnastamme tilanteesta. Keho kyllä uskoo, mitä mieli sille kertoo.

“Apua, apua, paniikki!” on viesti, johon on luonnollisesti reagoitava voimakkaasti. Toisaalta taas viesti “Nyt on tiukka paikka, mutta me selviämme tästä” kertoo keholle, että tilanne vaatii tietynlaista valppautta, mutta täyteen hälytystilaan ei ole tarvetta.

Tilanteen tulkinnan muuttamisessa avainasemassa on itsen rauhoittaminen.

Itsen rauhoittaminen on esimerkiksi tietoisesti keskittymistä ajatukseen, että olet perustavanlaatuisesti turvassa ja kaikki järjestyy, vaikka joutuisit haastavaan tilanteeseen. Voit lausua itsellesi sisäisesti tai ääneen:

“Tämä ei ole maailmanloppu. Tämä on vain vastoinkäyminen ja tästäkin selvitään.”

“Tämä tilanne ei tule jatkumaan ikuisesti, sillä kaikki on jatkuvassa muutoksessa. Tämäkin olo tulee menemään ohi.”

“Minulla on kaikki mitä tarvitsen selvitäkseni tästä vaiheesta.”

“Teen parhaani näillä resursseilla mitä minulla tässä hetkessä on ja se riittää.”

“Elän vain hetki kerrallaan. Kaikki järjestyy kyllä.”

“Otan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee.”

Itsen rauhoittaminen auttaa lievittämään stressireaktiota ja jopa ehkäisemään sen kokonaan.

Kun mielen tulkinta tilanteesta muutetaan luottavaisemmaksi, ei keholle lähde viestiä, että maailmanloppu on käsillä. Voimme kohdata tilanteen rauhallisemmin, tasapainoisemmin ja vältymme aiheuttamasta itsellemme turhaa harmia.

Valitse ylläolevista lauseista ne, jotka tuntuvat sinulle sopivilta tai luo omat rauhoittavat lauseesi. Näin voit lempeästi muistuttaa mieltäsi siitä, että paniikki tai hätääntyminen ei ole ainoa vaihtoehto tilanteessa. Mielesi lähettää tämän viestin eteenpäin keholle ja reaktio koko elimistössä on lievempi.

Jo valmiiksi kuormittuneessa tilassa usein pienetkin vastoinkäymiset toki tuntuvat paljon isommilta.

Rahoittavat lauseet eivät välttämättä tunnu tällöin todelta. Kun olemme jo valmiiksi kroonisessa stressireaktion tilassa, voi itsen rauhoittaminen haastavassa tilanteessa tuntua täysin mahdottomalta. Siksi kannattaakin harjoitella itsen rauhoittamista kun tilanne on jotenkuten vakaa.

Lisäksi kannattaa harjoitella säännöllisesti. Eiväthän huippu-urheilijatkaan astele suoraan kisoihin treenaamatta. Harjoittelemalla rakennamme sisäisiä voimavaroja, jotka auttavat meitä selviämään elämään kuuluvista ylä- ja alamäistä.

Pysähdy muutaman kerran päivässä lausumaan itsellesi luottamusta vahvistavia lauseita ja pyri todella tuntemaan, että ne ovat totta. Haastavan tilanteen tullen pyri olemaan tietoinen tulkinnastasi tilanteesta - onko kyseessä maailmanloppu vai ehkä sittenkin jotakin, josta selviät kyllä?

Previous
Previous

Myötätunto keinona vapautua vihasta ja katkeruudesta

Next
Next

Aineettomat joululahjaideat